Over

Freelance Filosoof & Spreker

Wanneer iemand mij vraagt naar de inhoud van mijn werk, kom ik vrijwel iedere keer met een ander antwoord. Ik ben namelijk breed georiënteerd en dat komt goed uit, want ik hou van afwisseling in mijn werk.

Als freelance filosoof werk ik als onderzoeker, programmamaker en projectleider op het snijvlak van wetenschap, kunst en technologie. Ik denk mee in een breed scala aan denktanks en schrijf opiniestukken. Als programmamaker maak ik interdisciplinaire programma’s voor theaters, designbureaus of instituten. Als spreker geef ik workshops over film en filosofie, filosofie en de wetenschap of filosofie en technologie. Er is maar weinig leuker dan denken over het denken en er ook nog eens over te mogen vertellen.

Ik ben een snelle denker en schakel makkelijk van een brainstormsessie naar de concrete uitvoering van een concept of idee. Of het nu gaat om het uitvoeren van een programma of het omzetten van een vraagstelling naar een lezing of workshop. Op mijn CV pagina vindt u een overzicht van mijn werkzaamheden.

Onderzoeker & Programmamaker

Naast mijn freelance werkzaamheden ben ik in 2018 het filosofieplatform Future Based gestart. Met Future Based organiseer ik lezingen, workshops, leesgroepen en publiceer ik podcasts en artikelen. Dit doe ik in samenwerking met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers. Future Based onderzoekt een breed scala aan onderwerpen vanuit verschillende disciplines. Een mooi voorbeeld is de leesgroep On Algorithmic (In)Equality, waar vanuit design en literatuur naar de technologie van A.I werd onderzocht in tien leesgroepen en designsessies. Of de podcast serie Beyond Human Relations, waar host Chetana Pai onze relatie met de wereld om ons heen bevraagt vanuit de wetenschap, kunst en design.

Binnen Future Based is Scientific Imagination mijn eigen onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een podcast en bijeenkomsten (in het najaar 2022 een reeks in Focus Filmtheater in Arnhem) over de rol van de verbeelding in de wetenschap: Hoe zijn verbeelding en wetenschap met elkaar verweven? En hoe helpt de verbeelding om tot een beter begrijpen van de wereld te komen? Mocht u meer willen weten over Future Based of geïnteresseerd zijn in mijn onderzoek, neemt u dan contact met mij op.

Video’s: Dana Dijkgraaf Design

De verbeelding in de wetenschap

De studie filosofie aan de Universiteit Utrecht heb ik afgerond met een scriptie over de rol van de verbeelding in gedachte-experimenten. Mijn MA-thesis voor de specialisatie Philosophy of Science ging over de rol van de verbeelding in Somnium, een werk van Johannes Kepler (1571-1630). Kepler stelde in dit werk Somnium (1593-1630) de vraag: Wat als we vanaf de maan de aarde zouden kunnen bekijken? Somnium is een fictief verhaal, onderbouwd met wetenschappelijke observaties en wiskundige berekeningen dat als we dat zouden kunnen, we dan de aarde zouden zien draaien om zijn eigen as.

Niet alleen Kepler bediende zich van een fictief verhaal om wetenschappelijke argumenten te tonen. Veel Science Fiction heeft naast een vermakelijk popcorngehalte ook een wetenschappelijk punt te maken. Bovendien heeft de wetenschap ook zeker een verbeeldende kant, denk maar aan het maken van modellen of hypotheses.

Hoe verbeelding en wetenschap met elkaar verweven zijn, onderzoek ik op mijn platform Scientific Imagination.

Scientific Imagination

Interdisciplinair filosofieplatform

In 2018 richtte ik het interdisciplinaire filosofieplatform Future Based op. Met dit platform laat ik wetenschap, kunst en technologie samenkomen in een programma van meetups, lezingen, podcasts en artikelen.

In samenwerking met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers onderwerpen we een breed scala aan onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan een leesgroep over Algorithmic (in)Equality, podcast series Creating Life, Witchcraft made Science, en Future Based Politics.

Future Based houdt zich bezig met het bevragen van (macht)structuren in het nu, om op die manier nieuwe (en hopelijk betere) scenario’s te schetsen voor de toekomst. Dit doen we bijvoorbeeld met onze tijdcapsule, waar we designers, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars uitnodigen om een positief toekomstscenario te schetsen. De tijdcapsule zal in 2032 weer worden geopend op een speciaal event.

Future Based

Uitgelicht

Dit is er gezegd:

Abdelrahman Hassan , Creative Tech / Responsible AI

Tom Kortbeek, Fillip Studios

Renate Schepen, Intercultureel filosoof

Nika Dings, Procescoördinator Gemeente Maastricht

Esther Didden, Nacht van de Filosofie Den Haag

Bob Elzen, Director

.

Lilian de Jong, Future Based / Creative Coding