Freelance filosoof, docent en spreker

Al meer dan negen jaar werkt Sabine als freelance filosoof, onderzoeker en programmamaker op het snijvlak van wetenschap, kunst en technologie. Haar brede oriëntatie komt goed van pas, omdat zij geniet van afwisseling in haar werk. Als programmamaker ontwikkelt zij interdisciplinaire programma’s voor theaters, designbureaus en instituten. Als spreker verzorgt zij workshops over film en filosofie, de relatie tussen filosofie en wetenschap, en de verbinding tussen filosofie en technologie. Voor haar is er weinig dat inspirerender is dan nadenken over het denken – en daar vervolgens over mogen vertellen.

Sinds 2022 is Sabine docent filosofie bij de opleiding Product Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Vanaf 2023 is zij daarnaast studiecoach en tutor voor vierdejaarsstudenten en docent filosofie bij de opleiding Design Art Technology.

“Lesgeven is een van de leukste dingen om te doen. Zelf de lessen samenstellen en filosoferen met de studenten – trouwens ik durf te stellen dat ik op zijn minst evenveel leer van de studenten als zij van mij.”

Onderzoeker en programmamaker

 

In 2018 richtte Sabine het platform Future Based op, een interdisciplinair filosofieplatform waarin zij samen met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers lezingen organiseert en podcasts publiceert. Een voorbeeld hiervan is de leesgroep On Algorithmic (In)Equality, waarin de technologie van AI werd onderzocht vanuit design en literatuur in tien leesgroepen en designsessies. Daarnaast is er de podcastserie Beyond Human Relations, waarin host Chetana Pai de relatie tussen mens en wereld verkent vanuit wetenschap, kunst en design.

Momenteel werkt zij aan haar eerste boek bij Uitgeverij Ten Have, waarin zij schrijft over plek, plaats en kosmos. In deze bundel beschrijft zij haar reizen naar observatoria en ruimteonderzoeksinstituten, gedreven door de wens om meer te leren over de betekenis van de blik naar buiten op die specifieke plekken. Wat zegt de ruimte over onze plaats in het universum? Wat kunnen deze ontdekkingen ons leren over de essentie van ons bestaan? En hoe beïnvloeden verhalen over de kosmos de manier waarop de toekomst wordt verkend?

‘Of het nu gaat om een workshop geven, of een lezing verzorgen; ik sta graag op het podium, maar ik vind het ook heerlijk om mezelf een aantal weken op te sluiten in mijn kantoor om diepgravend onderzoek te doen. ‘

De verbeelding in de wetenschap

Sabine voltooide haar studie filosofie aan de Universiteit Utrecht met een scriptie over de rol van verbeelding in gedachte-experimenten. Voor haar masterthesis binnen de specialisatie Philosophy of Science richtte zij zich op Somnium (1634), een sciencefictionverhaal van Johannes Kepler (1571-1630). In dit werk stelt Kepler de vraag: “Wat als we vanaf de maan de aarde zouden kunnen bekijken?” Somnium combineert fictie met wetenschappelijke observaties en wiskundige berekeningen en laat zien dat, vanuit dit perspectief, de aarde om haar eigen as zou draaien.

Sinds oktober 2023 zet Sabine haar onderzoek naar de rol van verbeelding in de ruimtewetenschappen voort aan de Universiteit Utrecht, bij het Freudenthal Institute, binnen de vakgroep History and Philosophy of Science.

Op haar platform Scientific Imagination onderzoekt zij de verwevenheid van verbeelding en wetenschap. Dit onderzoek omvat een podcast en bijeenkomsten, waaronder een reeks in het najaar van 2022 in het Focus Filmtheater in Arnhem. Centraal staat de vraag hoe verbeelding en wetenschap elkaar beïnvloeden en hoe verbeelding bijdraagt aan een dieper begrip van de wereld.

‘Ik zie verbeelding als een proces, een proces waarin het mogelijk is om tot een nieuw begrip te komen van de realiteit. Hoe dat proces precies in zijn werk gaat, vind ik super fascinerend.’

Interdisciplinair filosofieplatform

In 2018 heeft Sabine het interdisciplinaire filosofieplatform Future Based opgericht. Met dit platform brengt ze wetenschap, kunst en technologie samen in een gevarieerd programma bestaande uit meetups, lezingen, podcasts en artikelen.

In samenwerking met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers onderzoekt Future Based uiteenlopende onderwerpen vanuit diverse perspectieven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een leesgroep over Algorithmic (in)Equality, podcastseries zoals Creating Life, Witchcraft made Science, en Future Based Politics.

Sinds 2023 is Future Based een stichting met een adviesraad. De stichting achter Future Based, stelt zich onder andere ten doel de (machts)structuren van het heden ter discussie te stellen, om op die manier nieuwe en wellicht betere scenario’s voor de toekomst te schetsen. Een van de initiatieven is de tijdcapsule, waarbij ontwerpers, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars worden uitgenodigd om een positief toekomstscenario te visualiseren.

‘Future Based wordt gedragen door vrijwilligers en enthousiastelingen. Dat laat zien dat er behoefte is aan een platform zoals deze; een plek om vanuit verschillende perspectieven en disciplines naar de toekomst te kijken.’

Uitgelicht