Freelance Filosoof, docent en spreker

Als freelance filosoof werkt Sabine als onderzoeker, programmamaker en projectleider op het grensvlak van wetenschap, kunst en technologie.Haar brede oriëntatie komt goed van pas, omdat ze houdt van afwisseling in haar werk. Ze neemt deel aan diverse denktanks en schrijft opinieartikelen. Als programmamaker ontwikkelt ze interdisciplinaire programma’s voor theaters, designbureaus en instituten. Als spreker verzorgt ze workshops over film en filosofie, filosofie en wetenschap, of filosofie en technologie. Voor haar is er weinig dat leuker is dan nadenken over het denken en daar ook nog eens over mogen vertellen.

Sabine is een snelle denker en schakelt gemakkelijk tussen brainstormsessies en de concrete uitvoering van concepten en ideeën. Of het nu gaat om het realiseren van een programma of het vertalen van een vraagstelling naar een lezing of workshop. Een overzicht van haar werkzaamheden is te vinden op haar CV-pagina.

Onderzoeker en programmamaker

Naast haar freelance werkzaamheden heeft Sabine in 2018 het filosofieplatform Future Based opgericht. Met Future Based organiseert ze lezingen, workshops, leesgroepen en publiceert ze podcasts en artikelen. Dit doet ze in samenwerking met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers. Future Based verkent een breed scala aan onderwerpen vanuit diverse disciplines. Een voorbeeld hiervan is de leesgroep “On Algorithmic (In)Equality”, waarin de technologie van AI werd onderzocht vanuit design en literatuur in tien leesgroepen en designsessies. Ook is er de podcastserie “Beyond Human Relations”, waarin podcast host Chetana Pai onze relatie met de wereld om ons heen bevraagt vanuit wetenschap, kunst en design.

Binnen Future Based richt Sabine zich op haar eigen onderzoek met de titel “Scientific Imagination”. Dit onderzoek omvat een podcast en bijeenkomsten, waaronder een reeks in het Focus Filmtheater in Arnhem in het najaar van 2022. In dit onderzoek staat de rol van de verbeelding in de wetenschap centraal: hoe zijn verbeelding en wetenschap met elkaar verweven en hoe draagt verbeelding bij aan een beter begrip van de wereld? In 2023 is Sabine met dit onderzoek aangenomen tot promovendus aan York University (UK) en doet ze onderzoek bij het Advanced Concepts Team van de European Space Agency.

De verbeelding in de wetenschap

Sabine heeft haar studie filosofie aan de Universiteit Utrecht afgerond, met een scriptie over de rol van de verbeelding in gedachte-experimenten. Voor haar MA-scriptie binnen de specialisatie Philosophy of Science heeft ze zich gericht op de rol van de verbeelding in Somnium (1634), een sciencefiction van Johannes Kepler (1571-1630). In dit werk stelt Kepler de vraag: “Wat als we vanaf de maan de aarde zouden kunnen bekijken?” Somnium is een fictief verhaal dat wordt onderbouwd door wetenschappelijke observaties en wiskundige berekeningen, waarin wordt gesteld dat als we dit zouden kunnen, we de aarde zouden zien draaien om zijn eigen as.

Veel science fiction is naast vermaak ook een bron van inspiratie voor de wetenschap. Bovendien heeft de wetenschap zelf ook zeker een verbeeldende kant, zoals het maken van modellen of hypotheses.

Op haar platform Scientific Imagination onderzoekt Sabine hoe verbeelding en wetenschap met elkaar verweven zijn.

Interdisciplinair filosofieplatform

In 2018 heeft Sabine het interdisciplinaire filosofieplatform Future Based opgericht. Met dit platform brengt ze wetenschap, kunst en technologie samen in een gevarieerd programma bestaande uit meetups, lezingen, podcasts en artikelen.

In samenwerking met andere filosofen, kunstenaars en wetenschappers onderzoekt Future Based uiteenlopende onderwerpen vanuit diverse perspectieven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een leesgroep over Algorithmic (in)Equality, podcastseries zoals Creating Life, Witchcraft made Science, en Future Based Politics.

Sinds 2023 is Future Based een stichting.Future Based stelt zich ten doel de (machts)structuren van het heden ter discussie te stellen, om op die manier nieuwe en wellicht betere scenario’s voor de toekomst te schetsen. Een van de initiatieven is de tijdcapsule, waarbij ontwerpers, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars worden uitgenodigd om een positief toekomstscenario te visualiseren.

Uitgelicht

Dit is er gezegd:

Abdelrahman Hassan , Creative Tech / Responsible AI

Tom Kortbeek, Fillip Studios

Renate Schepen, Intercultureel filosoof

Nika Dings, Procescoördinator Gemeente Maastricht

Esther Didden, Nacht van de Filosofie Den Haag

Bob Elzen, Director

.

Lilian de Jong, Future Based / Creative Coding